fbpx

Projektivni alati

Najbolji politički, društveni i duhovni rad koji možemo da uradimo je da povučemo projekciju naše senke sa drugih.

Carl Jung

Projektivni alati služe kao nosioci nesvesnom sadržaju da dostigne svesni nivo, tako da možete efikasno da se nosite sa njim, a da se ne identifikujete sa takvim sadržajem ili da ga ne pripisujete drugim ljudima.

Kada treba koristiti projektivne alate?

Najprikladnija situacija kada ih možete koristiti jeste osećaj da ste zaglavljeni na svesnom nivou. Ne možete jasno da sagledate problem, iako ste ga ozbiljno razmotrili i analizirali sa racionalne tačke gledišta.

Drugim rečima, kada iscrpite kapacitet svoje “leve strane mozga”, onda vaša “desna strana mozga”, kreativni i intuitivni deo vas koji gleda na život različitim “očima”, dolazi u pomoć.

Poznati tradicionalni projektivni alati uključuju Tarot karte, Ji Đing i Astrologiju.

Oni simbolično predstavljaju različite arhetipove, prikazujući motive i priče iz mitologije, bajke i drevnih religija. To ih čini pogodnijim da postanu projektivni ekrani dubljeg nesvesnog sadržaja sa korenima u kolektivnom nesvesnom.

Savremeni projektivni alati uključuju različite testove, kao što je Roršahov test, i psihološki zasnovane igre, kao što su kartice “Points of You”.

Ove kartice su bliže vašem iskustvu iz stvarnog života nego drugi projektivni alati, jer većina ljudi smatra da je udobnije povezati se sa fotografijama i pričama predstavljenim na njima.

Projektivni alati su blisko povezani sa fenomenom projekcije – psihološki mehanizam koji nehotično prenosi vaše karakteristike iz unutrašnjosti vaše psihe i pripisuje ih spoljašnjem objektu.

Projekcija nestaje kada postanete svesni da karakteristika koju ste pripisali spoljašnjem objektu zapravo pripada vama.

To je široko rasprostranjen mehanizam koji svi koristimo u našim životima, a može biti pozitivan jer pomaže u uspostavljanju međuljudskih odnosa ili stvaranju umetničkih dela.

Ipak, to takođe može biti i štetno, na primer, kada se negativne osobine ličnosti projektuju na druge ljude – kada optužujete druge da su krivi za ono za šta ste u stvarnosti sami odgovorni.

Projektovani materijal dolazi iz vaše nesvesne psihe. Pokazuje vaše skrivene emocije, misli, mane, talente i druge osobine koje držite nesvesnim, jer ih ne možete prihvatiti, pa ih pripisujete drugima.

Projektivni alati se mogu koristiti za “hvatanje” takvog nesvesnog materijala koji obično prenosite na druge, tako da možete svesno da se nosite sa njim i integrišete ga u svoj život. To će rezultirati utiskom da imate veću kontrolu nad svojim životom.

Otkrijte skriveni deo psihe

Naša Mindberg aplikacija nudi jedinstveni test ličnosti koji baca svetlo na skrivene dubine vaše psihe. Sa našom aplikacijom ćete:

  • Dobiti pristup mapi vaše nesvesne psihe
  • Otkriti skrivena značenja svojih snova
  • Saznati više o svrsi vaših odnosa
  • Pronaći dnevne i godišnje smernice za život
  • Doći do rešenja za izazovne situacije

Tematski blogovi