fbpx

Ono čemu se opirete – opstaje. Ono što prihvatate – menja se.

„Promena nikada nije bolna. Samo je otpor promenama bolan.”

Buda

Da li ste nekada imali osećaj da ste u beskrajnom ciklusu pristizanja onoga što ne želite? Da li vam se takve situacije ponavljaju bez obzira na to koliko se trudili da ih izbegnete?

Ako je tako, onda ste doživeli psihološku pojavu koja se manifestuje na sledeći način: ono čemu se opirete, opstaje; a ono što prihvatate, menja se u nešto bolje.

Šta je otpor?

Reč je o mehanizmu koji se aktivira kada ne možete prihvatiti stvarnost onakvu kakva jeste. Poričete postojanje očiglednih stvari, a da toga niste ni svesni pošto se ovaj odbrambeni mehanizam aktivira automatski i nesvesno.

Ovo radite da biste se zaštitili od svih negativnih emocija povezanih sa neprijatnim događajem ili situacijom koju želite da izbegnete.

Ali poricanje nečega ne znači da toga više nema – često će upravo ono od čega bežite imati još jači efekat na vas! Karl Jung je za ovu pojavu rekao: Ono čemu se odupirete ne samo da će trajati, već će i rasti.

Zašto privlačite ono od čega želite da pobegnete?

Zato što nepriznata osećanja postaju energetski centri unutar vašeg nesvesnog uma koji vremenom jačaju snagu i postaju sile van vaše kontrole. Odvija se isti proces kao da mućkate flašu gazirane vode i pokušavate da držite poklopac zatvorenim.

Ako ne ispoljite ove emocije, one se ponašaju kao mehurići CO2 u boci i moraju nekako da nađu izlaz! Tada nesvesno privlačite one događaje ili situacije koji pokreću ova potisnuta osećanja kako bi ona na kraju izašla na videlo.

Mogu li neprijatna osećanja zauvek ostati skrivena?

Teoretski mogu, ali dugoročno ovo neće učiniti ništa dobro za vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Osim toga, ako je vaš životni cilj razvoj i učenje, onda je ključno suočiti se sa izazovima na direktan način (umesto što pokušavate da ih izbegnete)! Dozvoljavajući sebi da osetite negativne emocije,  pomažete njihovo transformisanje u korisne uvide koji vas vode ka pozitivnim promena.

Šta da radite sa onim od čega biste najradije pobegli?

Iako na prvi pogled može izgledati kontraproduktivno, prihvatanje neprijatne stvarnosti umesto otpora, može biti jedno od najpametnijih rešenja kada se suočavate sa teškim situacijama i emocijama.

Ovo prihvatanje neprijatnosti vam daje prostor za rast tako što ćete razumeti zašto se određeni negativni obrasci ponavljaju u vašem životu umesto da se samo pretvarate da je sve u redu!

Kako otpor izgleda u praksi?

Uzmimo za primer nekoga ko ima problema da napravi dobar izbor partnera u svom ljubavnom životu: stalno bira osobe koje poseduju određene osobine koje na svesnom nivou ne voli.

Rezultat su obično neodrživi odnosi koji se na kraju raspadaju – što osobu dovodi do toga da se oseća kao žrtva sa unutrašnjim monologom: Ja sam toliki baksuz da uvek naletim na isti tip pogrešnih osoba.

Ako ste se pronašli u ovom primeru, dobra vest za vas je da nije tačno da ste baksuz. A loša vest je da ponavljajući ovaj obrazac, niste slučajno nailazili na takve partnere, već ste ih nesvesno privukli.

Zašto birate pogrešne partnere?

Zato što vaša prošla iskustva ili vaše sopstvene negativne osobine ličnosti izlaze na videlo kroz privlačenje onih partnera sa kvalitetima koje očajnički pokušavate svesno da izbegnete.

Na primer, imao sam jednog klijenta koji se stalno zaljubljivao u devojke koje su već imale momke ili su bile i dalje zaljubljene u svoje bivše momke. Ovaj obrazac ga je naveo da se oseća žrtvom odnosa i da pomisli da je baksuz kad uvek naleti na takav tip devojaka.

Nakon što se u psihoterapiji pozabavio ovim obrascem, shvatio je da ga njegova emocionalna nedostupnost zapravo dovodi do toga da nesvesno traži devojke koje ni same nisu emotivno dostupne. Ispostavilo se da su sve ove zauzete devojke služile kao ogledala koja su odražavala njegov problem!

Imajte u vidu da se zdrava veza može pojaviti samo onda kada se sretnu dve osobe koje su emocionalno dostupne jedna drugoj.

Kako možete razotkriti ovaj mehanizam i osloboditi se negativnih obrazaca?

Ključ leži u tome da prihvatite činjenicu da ono čemu se opirete zapravo opstaje, a u nekim slučajevima čak i jača, i da zapravo treba sebe da naterate da prihvatite čak i neprijatnu stvarnost.

Zatim da shvatite sledeće: ako vam se jedna te ista stvar stalno dešava, onda to nije slučajnost, već ima neku svrhu u vašem životu koju treba otkriti!

I na kraju, od posebne je važnosti da postanete svesni emocija koje potiskujete i da naučite da ih izrazite.

Zato kada se sledeći put desi nešto od čega biste najradije pobegli, prestanite da se opirete jer ono čemu se opirete zapravo opstaje, a ono što prihvatate transformiše se u nešto bolje.

Otkrijte skriveni deo psihe

Naša Mindberg aplikacija nudi jedinstveni test ličnosti koji baca svetlo na skrivene dubine vaše psihe. Sa našom aplikacijom ćete:

  • Dobiti pristup mapi vaše nesvesne psihe
  • Otkriti skrivena značenja svojih snova
  • Saznati više o svrsi vaših odnosa
  • Pronaći dnevne i godišnje smernice za život
  • Doći do rešenja za izazovne situacije
Share this post:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *