fbpx

3. Motivisanost kako bi promenili loše navike

“Tajna trajnog napuštanja bilo koje loše navike je da volite nešto više od navike.”

Bryant McGill

Nakon što postanete svesni svog Ega koji posmatra i postignete određeni stepen objektivnosti prema sebi, sposobniji ste da realnije sagledate šta je zdravo i dobro u vašem životu, a šta nije.

Jasnije vam je koje osobine treba da poboljšate, koje odnose da restrukturirate, a koje navike da promenite.

Sada treba da imate dovoljno motivacije da sve to uradite.

Različite stvari motivišu različite ljude, tako da treba da shvatite šta vas motiviše da biste transformisali sve ono što smatrate nezdravim u svom životu.

Pretpostavimo da ste pušač. Iako je jasno da pušenje šteti vašem zdravlju i dalje uživate u pušenju. Osim ako ne nađete neku drugu naviku koja će vam biti bar jednako ugodna kao pušenje, verovatno nikada nećete ostaviti cigarete.

Koji je to primer zdrave navike koja može zameniti nezdravu?

To može biti sport u kojem ste nekada uživali, ali sada to zanemarujete, jer cigarete i sport ne idu dobro zajedno.

U početku vam je teško da se vratite svom omiljenom hobiju. Postajete svesni negativnih posledica pušenja na zdravlje, jer se brzo umarate.

Kako napredujete u sportu, pušenje je sve manje prijatno, jer se vaše telo brže čisti od otrova cigareta. Primećujete i da se više umarate u fizičkim aktivnostima kada pušite, pa pravite veće pauze između dve cigarete.

Zatim, primećujete pozitivne promene u svom telu kada ne pušite.

Naravno, može se desiti da se ponovo vratite pušenju kada ste u dobrom društvu, na zabavi ili u vreme stresa. Ali, sledećeg dana nećete se osećati dobro zbog cigareta koje ste popušili prethodne večeri. Tako će u narednim danima pušenje biti ređe.

U međuvremenu se navikavate na zdravije životne navike, ponosite se vitkim strukom i fizičkom snagom i želite da sačuvate te novostečene osobine.

Kako se osloboditi nezdrave navike?

Važno je znati da ako želite da se oslobodite neke nezdrave navike ili da izađete iz problematične veze, najteže je samo ih se osloboditi, jer nakon toga ostaje “prazan prostor” u vašoj psihi koji je bio popunjen tim navikama i ljudima koje ste napustili.

Vrlo je verovatno da ćete imati psihološku krizu koju većina ljudi ne može da izdrži, pa se brzo vraća starim i štetnim navikama i vezama.

Mnogo je lakše zameniti štetne navike i odnose nekim drugim, boljim i zdravijim navikama ili ljudima.

Na taj način neće biti praznine tamo gde je nekada bila štetna navika ili veza, već će taj prostor biti ispunjen nečim novim što vam pruža zdraviji vid zadovoljstva, pa će kriza izazvana gubljenjem stare navike ili veze biti mnogo manja.

Imajte na umu da skoro sve što radimo u životu stvar je navike, a jedna navika se najlakše menja drugom.

Vi samo treba da izdržite prelazni rok dok se ne naviknete na novu rutinu.

Prepoznavanje samosabotera i njihovo savladavanje je sledeći izazov koji treba da prevaziđete u postizanju zdravijih životnih navika, pa samim tim i boljeg mentalnog zdravlja.

Share this post:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *