fbpx

4. Prepoznavanje samosabotera i ovladavanje njima

“Uverite se da vaš najgori neprijatelj ne živi između vaša dva uha.”

Laird Hamilton

Šta su samosaboteri?

To su svi oni nesvesni aspekti u vašoj psihi koji potkopavaju vaše svesne planove.

Na primer, kada ste svesno odlučili da redovno vežbate, a ipak preskačete vežbe pronalazeći izgovore da ne idete u teretanu.

Ili, kada ste odlučili da smršate, ali nastavljate da jedete brzu hranu. Ili, kada se danima spremate za važan sastanak, a noć pre sastanka izađete sa prijateljima i napijete se.

Vaši saboteri žele da vam daju auto gol.

Kad god želite da učinite nešto dobro i produktivno, oni se pojavljuju u obliku raznih primamljivih želja koje vam pružaju samo trenutno zadovoljstvo, ali kasnije dovode do osećanja kajanja, krivice ili stida.

Svako ima svoje sabotere, neko manje, a neko više. Bitno je da ih postanete svesni jer oni imaju najveću moć nad vama kada niste svesni njihovog postojanja.

Kako možete postati svesni svojih sabotera?

Da biste to uradili, treba da pazite kako se ponašate nakon što donesete neku dobru i progresivnu odluku u životu, tipa: završiti školovanje koje ste zanemarili, skinuti salo sa stomaka koje vam ne dozvoljava da se normalno savijate, zdravije se hranite jer imate visok krvni pritisak, bavite se sportom jer previše gledate TV i pijete previše piva, itd.

Progresivna odluka je sve ono što vas razvija, pomera iz vaše zone udobnosti i zahteva napor od vas.

Kada odlučite da uradite nešto progresivno za sebe, tada se nesvesno aktiviraju vaši saboteri koji imaju cilj da ne dođe do promene koju nameravate da uvedete. Oni žele da sačuvaju status quo. Oni ne vole promene i ne žele da se vi razvijate.

Možda je jedan od tih sabotera glas vaših roditelja koji su vas kao dete razmazili, pa niste morali ništa da radite za sebe jer ste sve dobijali “na tacni”. Ili su vas previše kritikovali kad god ste hteli nešto da uradite za sebe, pa ste izgubili samopozdanje.

Mnogo je razloga za pojavu sabotera, a jedan od ciljeva psihoterapije jeste najpre da ih osvestite, a potom i da ih se oslobodite (ili bar da ih svedete na manju meru).

Kao što vidite, saboteri ne žele da živite zdrav i harmoničan život. Žele da vas zadrže u nesrećnim vezama, lošem zdravlju i destruktivnim navikama. Žele da budete debeli, neuredni, pijani, lažljivi, prevrtljivi.

Kako se efikasno nositi sa svojim saboterima?

Tako što ćete, uz pomoć svog Ega koji posmatra, najpre osvestiti da postoje. Dakle, morate prihvatiti neprijatnu činjenicu da imate sabotere. Tek kada to sebi priznate onda možete da krenete u akciju ovladavanja njima, a to najčešće nije lak proces.

Iako verovatno nećete moći odmah da pobedite sve svoje sabotere, budite uporni i nakon svakog neuspeha, pokušajte iznova, znajući da:

  • svaka osoba ima tendenciju da se vrati lošoj navici
  • nikom nije lako da se oslobodi svojih sabotera
  • svako mora da uloži napor kako bi uspeo u uvođenju zdravih navika i progresivnih životnih odluka

To je kao da imate mnogo različitih odela u svom ormanu.

Najteže za nošenje je najsvečanije i najkvalitetnije odelo jer uz njega morate da imate adekvatnu frizuru i cipele, a vaše ponašanje i stav treba da oslikavaju svečanost garderobe koju nosite.

Mnogo je lakše samo obući farmerke i džemper i istrčati na ulicu.

Ista je situacija sa različitim aspektima vaše ličnosti. Imate ih mnogo, a najlakše je živeti sa manje zahtevnim.

Nije li lakše ako vas roditelji i dalje izdržavaju iako ste davno završili školu?

Ili, ako spavate do podneva i igrate video-igrice umesto da imate posao?

Ili, ako gledate televiziju do kasno, pa jedva ustajete rano ujutru?

Lakše je, ali nije zdravije i bolje po vas.

Nažalost, većina ljudi živi linijom manjeg otpora, zbog čega nikada ne dožive svoj najveći potencijal. Oni žive u skladu sa svojim manje zahtevnim aspektima.

Na primer, ako imate dar za slikanje, možda ćete pronaći razloge da ne razvijete taj dar. Ovi razlozi mogu uključivati potrebu za ulaganjem vremena i energije ili skromnijim životom jer slikarstvo, barem za mladog umetnika, retko kada predstavlja materijalno unosno zanimanje.

A vi niste spremni da “platite tu cenu” za vašu ljubav prema slikanju. Pa ste odlučili da studirate ekonomiju, jer ćete kao ekonomista moći lakše da se zaposlite i zaradite više. Zato “plaćate drugu cenu” u vidu zanemarivanja svog slikarskog talenta, zbog čega nikada niste oduševljeni poslom ekonomiste koji radite.

Ako vam se dogodilo nešto slično, ne očajavajte jer nikada nije kasno da oživite svoje talente. Ako ne kao profesiju, onda bar kao hobi.

Važno je da svoje skrivene talente pustite da žive kad god u životu, da prihvatite i iskoristite svoju potisnutu kreativnu energiju, jer samo tako ćete dobiti osećaj sreće i ispunjenosti.

Dakle, uzmite tu četkicu i naslikajte nešto za svoje zadovoljstvo!

U ovom trenutku, veoma ste blizu da savladate veštine održavanja vašeg uma u dobroj formi. Poslednji korak je neka vrsta iskušenja: ne težite da postignete savršenstvo.

Share this post:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *