fbpx

Arhetip majke: Istraživanje dubina brižne ljubavi

„Majka je ona koja može zauzeti mesto svih drugih, ali čije mesto niko drugi ne može zauzeti.”

Gaspard Mermillod

Dobrodošli u prvi blog-post iz naše serije o roditeljima. Počinjemo istraživanjem pojma arhetipa majke – univerzalnog koncepta majke koji postoji u našem nesvesnom.

Naredni postovi fokusiraće se na temu kompleksa majke, koji predstavlja širok spektar izražavanja arhetipa majke u stvarnom životu. Nakon toga ćemo obraditi jednako značajan arhetip i kompleks oca.

Kroz obradu ovih tema iz jungianske perspektive, nadamo se da ćemo vam dati jasniji uvid u višestruku interakciju između slike vaših roditelja i vašeg sopstvenog života.

Hajde sada da istražimo izuzetan uticaj koji arhetip majke ima u životu svakog od nas.

Dve strane arhetipa majke

Duboko u našem kolektivnom nesvesnom leži arhetipska slika majke – bezvremeni simbol koji obuhvata suštinu majčinstva.

Ova slika je evoluirala hiljadama godina, pod uticajem iskustava naših predaka i oblikovana je složenim odnosom između pojedinaca i njihovih majki. Čak i danas, arhetip majke nastavlja da oblikuje naše razumevanje ženstvenosti, negovanja i emocionalne veze.

Arhetip majke poseduje dvostruku prirodu, simbolizuje ljubav i zaštitu, ali i potencijalnu pretnju za dete.

Ona je složena figura sa mnogo lica: hraniteljica, isceliteljka i zaštitnica, ali, takođe, sposobna da proizvede kod deteta osećaj preplavljenosti, zavođenja, kontrole, pa čak i uništenja.

Zato postoje majke koje vole, štite i neguju svoju decu; one koje to ne čine; i one majke koje u svojoj ljubavi prema deci preteraju pa postanu preplavljujuće i neodoljive figure u životima svoje dece.

Arhetip majke ima značajan uticaj na našu psihu, posebno kod muškaraca, gde je anima – njihovo arhetipsko žensko unutrašnje ja – snažno povezana sa majčinom figurom. Shodno tome, muškarci oblikuju svoju predstavu o ženi na osnovu slike svoje majke.

Otkrivanje misterije arhetipa majke

Jung je naglasio dubok uticaj arhetipa majke, ističući magičnu fascinaciju majkom koju deca doživljavaju. Ova fascinacija proizilazi prvenstveno iz duboke veze svakog od nas sa samim arhetipom majke, a ne toliko sa svesnom percepcijom stvarne majke.

Tako se Jung izdvojio od drugih psiholoških teorija pripisujući ograničen etiološki značaj ličnoj majci. Verovao je da efekti koje majke imaju na svoju decu proizilaze iz arhetipskih projekcija na figuru majke, ulivajući joj mitološki autoritet i moć.

Tako da, čak i u slučajevima kada je majka nemarna ili odsutna, deca i dalje mogu imati duboko poštovanje i divljenje prema njima. Ovo upravo potiče od arhetipske figure majke, a ne bilo kakve individualne zasluge stvarne majke, koja nije u stanju da izazove pozitivan emocionalni odgovor.

Uticaj roditelja na zdravlje dece

U psihoterapijskom radu Jung je prepoznao značaj uticaja roditelja, posebno majke, na svoju decu. Primetio je da roditelji (majke posebno) mogu uticati na nastanak i razvoj psiholoških problema sa kojima se deca suočavaju. 

Stoga, ako se roditelji pozabave sopstvenim psihološkim problemima i neurotičnim sklonostima, pozitivne promene se mogu videti na njihovoj deci koja zapravo reflektuju psihološka stanja svojih roditelja. 

Ova duboka veza između roditelja i dece funkcioniše i na svesnom i na nesvesnom nivou. U određenim slučajevima, snovi dece su delovali kao ruka pomoći njihovim roditeljima u rešavanju određenih problema u njihovom životu (situacija kada dete sanja psihološke probleme sa kojima roditelji treba da se suoče).

Arhetipska majka i stvarna majka

Pošto arhetipovi imaju opčinjavajući efekat, nesvesne projekcije i identifikacije sa njima mogu predstavljati izazove. Zadatak svima nama je da ove projekcije dovedemo u svest i da našu psihičku energiju koja je usmerena ka arhetipovima vratimo nama samima. 

Što se tiče arhetipa majke, ovaj proces odvajanja energije od arhetipa majke zapravo predstavlja uočavanje razlike između arhetipa majke i stvarne majke, sa njenim pozitivnim i negativnim osobinama. 

Treba da naučimo da gledamo na svoju majku objektivnije, kao na bilo koje drugo ljudsko biće. Ovo samo zvuči lako, ali u stvarnom životu je izuzetno teško postići, zbog snage koju arhetip majke ima u psihi svakog čoveka. 

Mnogi ljudi, posebno muškarci, posmatraju ovaj izazov odvajanja stvarne majke od majčinog arhetipa kao mitski zadatak „ubijanja zmaja” što na simboličkom jeziku znači potrebu, odnosno oslobađanje od majčinog lika.

Upotreba moći arhetipa majke za lični razvoj

Kroz istraživanje arhetipa majke, a posebno kroz razumevanje njegovog dubokog uticaj na vaš život, možete krenuti na lično transformativno putovanje.

Ovo putovanje uključuje integraciju arhetipskih aspekata majke u vašu svest, podsticanje dubljeg razumevanja uloge vaše majke u vašem psihološkom funkcionisanju i prihvatanje složenosti i ambivalentnosti arhetipa majke.

Kroz ovaj proces možete podstaknuti lični rast, krenuti na put individuacije i autentično izraziti svoje pravo ja. Treba zapravo da prihvatite lepotu negujućih kvaliteta arhetipa majke, da priznate negativne aspekte ovog arhetipa i da odvojite sliku vaše konkretne majke od njene arhetipske predstave. Lako reći, ali teško izvesti. 

Ovo istraživanje može izazvati žar energije u vama koji će vas voditi ka samousavršavanju i ka nastanku sve veće razlike između vašeg i majčinog identiteta. Ovaj proces će vam omogućiti da autentičnije izrazite svoje pravo ja i da stvorite zdraviji odnos sa svojom majkom.

Za ljude koji imaju problema da integrišu arhetip majke, bilo kroz zategnute odnose ili nerešene rane iz detinjstva, psihoterapija može ponuditi put ka izlečenju.

U terapiji, oni mogu da istraže svoja jedinstvena iskustva arhetipa majke, i da steknu uvid u svoje obrasce vezivanja za druge ljude, emocionalne potrebe i sposobnost da neguju sami sebe u odraslom dobu. 

Spremite se za post koji dolazi, gde ćemo istraživati kompleks majke, odnosno konkretne manifestacije arhetipa majke u našem životu. Tu ćete videti kog psihološkog tipa je vaš odnos sa majkom.

Otkrijte skriveni deo psihe

Naša Mindberg aplikacija nudi jedinstveni test ličnosti koji baca svetlo na skrivene dubine vaše psihe. Sa našom aplikacijom ćete:

  • Dobiti pristup mapi vaše nesvesne psihe
  • Otkriti skrivena značenja svojih snova
  • Saznati više o svrsi vaših odnosa
  • Pronaći dnevne i godišnje smernice za život
  • Doći do rešenja za izazovne situacije
Share this post:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *