fbpx

Arhetipovi

“Sve najmoćnije ideje iz istorije sežu do arhetipova.”

Carl Jung

Arhetipovi su kolektivne tvorevine prisutne u istom obliku kod svih ljudi.

Oni čine nasleđeni, opšti okvir čitavog iskustva ugrađenog u vašu nesvesnu psihu u obliku urođenih obrazaca ili šema razmišljanja, osećanja i ponašanja.

Njihova primarna funkcija jeste da vam pomognu u izazovnim situacijama u kojima nemate prethodnog ličnog iskustva.

Na primer: kada se suočite sa temama rođenja, smrti majke ili oca, seksualnosti, moći, bolesti ili drugih.

Iako možda nemate prethodnog iskustva sa nekim od ovih tema, vi nesvesno nosite urođene predispozicije prema njima. One su oblikovane generacijskim iskustvom predaka koje se oko njih gradilo vekovima.

Arhetipovi su i pozitivni i negativni, jer su u njima najznačajnija dostignuća čovečanstva i najveća nedela koja su ljudi počinili u svojoj istoriji.

Arhetipovi vam se mogu pojavljivati u snovima kada se nađete na nekoj životnoj prekretnici, kako bi vam pomogli da se efikasnije nosite sa tim izazovima. Na primer, kada započnete školovanje, odvojite se od roditelja, promenite posao, stupite u brak ili razvod, odslužite vojni rok, patite od bolesti.

Oni se uglavnom aktiviraju kada imate otpor ili ambivalentan odnos prema ovim kritičnim događajima.

Ako obratite pažnju na te “nasleđene predispozicije u vašoj psihi”, možete iskoristiti njihov potencijal i primeniti ga u svom svesnom životu. To će vam ostaviti utisak da se efikasnije nosite sa životnim izazovima i da imate bolju kontrolu nad svojim životom.

Kako možete iskoristiti arhetipski potencijal?

Mapiranjem vaše nesvesne psihe da biste odredili one arhetipove koji su prevladavajući u vašem životu.

Čineći to, zapravo:

 • postajete svesni uticaja koji arhetipovi imaju na vaš život
 • usmeravate svoj život ka povoljnijim pravcima
 • pokrećete nesvesne kapacitete psihe ka samoizlečenju i balansiranju

Na osnovu našeg proučavanja ljudske psihe i iskustava iz naše analitičke prakse, detektovali smo pet osnovnih grupa arhetipova. To su:

 • Životni arhetipovi koji čine osnovu vaše psihe i utiču na vaše sisteme vrednosti, misaone obrasce, emocionalne reakcije i odluke koje donosite
 • Arhetipovi veza koji otkrivaju dublju svrhu vaših odnosa
 • Situacioni arhetipovi koji se aktiviraju u konkretnim životnim okolnostima dajući vam dublji uvid i širu sliku te konkretne situacije
 • Godišnji arhetipovi koji na godišnjem nivou pokreću specifična iskustva neophodna za vašu individuaciju
 • Dnevni arhetipovi koji se nalaze u osnovi svih onih prilika i izazova kojima se bavite na dnevnom nivou

Naš tim je napravio aplikaciju prilagođenu korisniku koja služi kao psihološki alat koji pomaže našim klijentima da identifikuju svoje arhetipove.

Koristeći aplikaciju, imaćete priliku da steknete dublje razumevanje o tome kako ovi arhetipovi utiču na vaš život. Kliknite ovde ako želite da pristupite aplikaciji koja je za sada dostupna samo na engleskom jeziku.

Otkrijte skriveni deo psihe

Naša Mindberg aplikacija nudi jedinstveni test ličnosti koji baca svetlo na skrivene dubine vaše psihe. Sa našom aplikacijom ćete:

 • Dobiti pristup mapi vaše nesvesne psihe
 • Otkriti skrivena značenja svojih snova
 • Saznati više o svrsi vaših odnosa
 • Pronaći dnevne i godišnje smernice za život
 • Doći do rešenja za izazovne situacije

Tematski blogovi

Kompleks Oca - MIndberg

Kompleks oca: Uticaj na vrednosti i autoritete

Slika oca koju svako od nas ima jeste ključni faktor u našem razvoju. Ona nastaje kao interakcija između arhetipa oca − univerzalnog simbola oca − i našeg ličnog iskustava sa našim ocem, poznat kao kompleks oca.

Puer Aeternus i Senex arhetipovi

Ovi latinski izrazi znače „večiti dečak” i „starac”. Oba termina opisuju univerzalne i nasleđene principe mladosti i zrelosti u dubinskoj psihologiji...