fbpx

Puer Aeternus i Senex arhetipovi

“Ne možeš biti star i mudar, a da nikad nisi bio mlad i lud.”

Kris Braun

Šta znače termini Puer Aeternus i Senex?

Ovi latinski izrazi znače “večiti dečak” i “starac“. Oba termina opisuju univerzalne i nasleđene principe mladosti i zrelosti u dubinskoj psihologiji.

Zašto su u parovima?

Svaki od njih je suprotnost drugom, i tako predstavljaju celinu. U ovom blogu saznaćete više o tome.

Zašto su oni važni za vas?

Zato što ste rođeni sa oba ova arhetipa ugrađena u vašu nesvesnu psihu.

Oni utiču na vaš način razmišljanja, osećanja, verovanja i ponašanja, kao i na vašu sposobnost da birate partnere, prijatelje i poslove. Uticaj ovih arhetipova na vas često nije uravnotežen.

Tako možete živeti u skladu sa principom mladosti ili u skladu sa vrednostima koje dolaze sa zrelim godinama. U oba slučaja, bićete u neravnoteži sa sobom. Balansirajući oba arhetipa, postižete psihološku zrelost i opšte blagostanje.

Koji su dobro poznati primeri Puer Aeternus-a i Senex-a?

Najznačajniji fiktivni predstavnici Puer Aeternus-a su:

 • Čuveni avanturistički lovac na blago Indijana Džons;
 • Srceparajući tajni agent Džejms Bond;
 • Petar Pan, razigrani dečak koji ume da leti i nikada ne želi da odraste.

Ovi likovi su avanturistički raspoloženi, mladi duhom i ne vole da slede društvena pravila i norme.

Dobro poznati primeri arhetipa Senex-a su:

 • Gandalf iz “Gospodara prstenova”
 • Albus Dambldor iz “Hari Potera”
 • Merlin iz “Kralja Artura”

Svi oni simbolizuju starog, mudrog, upornog i vrednog čoveka, ali i strogu i konzervativnu osobu koja ne obraća mnogo pažnje na životna zadovoljstva i udobnosti.

Glavni psihološki razlog zašto volite ove filmove i zbog čega ste uzbuđeni njihovim likovima jeste njihova arhetipska struktura koja pokreće arhetipove deponovane u vašoj nesvesnoj psihi.

To je jedan od najočiglednijig dokaza postojanja arhetipova, jer su oni zajednički celom ljudskom rodu i imaju fascinantan efekat na nas.       

Šta ako ste žensko?

Tada se nalazite u liku Puella Aeterna, ili na našem jeziku rečeno, “večite devojčice“.

U tom slučaju vi odbijate da psihički odrastete, skloni ste avanturama i ne možete dugo ostati u posvećenoj vezi.

Poznati fiktvini likovi koji odgovaraju ovom principu jesu:

 • Lara Kroft iz filma “Tomb Raider”
 • Rej iz “Ratova zvezda”

U slučaju ženskog lika Senex-a, vi igrate ulogu “starice“, one koja je mudra, duhovna i zaštitnički nastrojena, kao što je:

 • Profesorka Minerva Mekgonagal iz “Hari Potera”

Blog se fokusira na mušku varijantu ova dva arhetipa jer su oni češći u stvarnom životu. Ali, skoro sve što je rečeno za mušku varijantu ovih arhetipova može se primeniti i na žensku varijantu.

Jedina suštinska razlika jeste u tome što u ženskoj varijanti odnos ćerka−otac igra odlučujuću ulogu u formiranju psihološkog profila “večite devojčice”. Dok je u muškoj varijanti odnos sin−majka bitan u stvaranju profila “večitog dečaka”.

Kakav je tip osobe Puer Aeternus?

Pretpostavimo da živite prema arhetipu Puer Aeternus.

To znači da ste osoba koja nikada zaista ne odraste u psihološkom smislu. Veoma ste bliski majci i fiksirani ste na adolescentni period života.

Pomalo ste kontroverzni, sa jedne strane ste detinjasti i nemate potrebne veštine da biste bili odrasli, a sa druge ste izvor spontanosti, razigranosti i kreativnosti.

Vaš princip realnosti, osećaj društvene odgovornosti i obaveze prema drugim ljudima nisu u potpunosti razvijeni. Zbog toga vas okolina može doživeti kao arogantnog i sebičnog.

Tražite uzbudljive aktivnosti i možete biti skloni nepromišljenim avanturama.

Bunite se protiv autoriteta i moralnih normi. Izbegavate obaveze, brak, stalan posao i rutinu.

Žurite sa zaključcima. Donosite iznenadne odluke zbog kojih kasnije žalite, pa ih onda impulsivno menjate da biste što pre izašli iz neprijatne situacije. Često vam se nižu jedna nepodnošljiva situacija za drugom.

Vaša impulsivnost je usko povezana sa vašim nestrpljenjem.

Čini se da ste prilično naivni, jer u očima drugih, često donosite pogrešne izbore.

Ne sagledavate situaciju objektivno, birate da gledate na stvari iz ugla koji se vama dopada, ne obraćajući pažnju na sve druge činjenice i informacije koje nisu u skladu sa vašom percepcijom situacije. Zbog ovakvog stava, često možete biti žrtva trikova drugih ljudi.

Takođe, postoji tendencija da ne budete posvećeni ni u čemu.

Uvek imate neki “rezervni plan” u slučaju da stvari postanu previše ozbiljne, komplikovane ili stresne. Zbog toga se u psihologiji kaže da živite po principu „privremenog života“, pošto nikada niste u potpunosti u sadašnjosti.

Možda ćete imati problema da priznate i izrazite svoju agresivnost. Ovo često postaje deo vaše senke. Ili ide u drugu krajnost tako da postanete opsednuti agresijom prema gotovo bilo kome.

Seks može biti od suštinskog značaja u vašem životu

Često menjate partnere i tražite seksualno zadovoljstvo, uzbuđenje i osvajanje. Kada prođe početni entuzijazam, vaš partner vam se čini manje privlačnim, pa ga napuštate i krećete u potragu za sledećim koji će doneti avanturu i adrenalin.

S druge strane, neke pozitivne osobine kompenzuju nedostatak vaše psihološke nezrelosti i adaptacionih izazova kroz radoznalost, otvorenost, idealizam, bujnu maštu, sklonost ka herojskim delima, avanturama i visoku kreativnost.

Pošto živite životom večite mladosti, možda ćete izgledati i fizički mlađenego što vaše stvarne godine to pokazuju i možda ćete težiti da svoj mladalački izgled zadržite do starosti.

Ako ste bliski arhetipu Puer Aeternus, možete posedovati veliku snagu, hrabrost, inspiraciju, umetničke sklonosti i sposobnost da činite velika dela.

Ali takođe, retko “hodate po zemlji” i često “letite visoko po nebo” jer niste dobro povezani sa principom realnosti, što vas dovodi do toga da imate mnogo propuštenih prilika i život koji ne živite u stvarnosti.

A šta je sa Senex-om?

puer-aeternus-senex-arhetipovi

Senex je sušta suprotnost Puer Aeternus-u.

Psihološkim jezikom kažemo da je jedan drugom u senci. Dakle, sve što se govori o kvalitetima Puer Aeternus-a jesu osobine koje nedostaju Senex-u.

Na primer, ako imate dominantan Senex arhetip u svojoj psihi, vi ste primer reda, rada, discipline, dalekovidosti, mudrosti i stabilnosti.

Zračite pouzdanošću i zrelošću, poštujete društvene norme i moralne vrednosti. Dobro ste organizovani, vredni, napredni i mudri.

To takođe znači da možete biti previše konzervativni, racionalni, kruti, uskogrudi i previše oprezni.

Možda ste opsednuti ličnom bezbednošću, zdravljem, novcem i skloni opsesivno-kompulzivnom ili paranoidnom ponašanju. Dakle, možete biti percipirani kao neosetljiva i autoritarna osoba.

Kao Senex-u, seks može biti beznačajan za vas

Vaša percepcija seksa je pomalo konzervativna i teško vam je da se opustite i prepustite seksualnim zadovoljstvima. Možda ćete se osećati krivim zbog uživanja u životu uopšte, jer su naporan rad i samokontrola vaše najveće vrline.

Imajući u vidu bliskost sa arhetipom zrelosti, mogli biste da odajete utisak ozbiljne i inteligentne osobe. Čak i ako ste mladi, možete se ponašati kao odrasli ili izgledati stariji od svojih godina.

Kako treba da se nosite sa oba ova arhetipa?

Ako je jedan od tih arhetipova nedovoljno razvijen, na kraju ćete biti ili previše zaljubljeni u uzbuđenja i avanture ili obaveze i naporan rad.

Ako ostanete u ovom neuravnoteženom stanju, kako starite, možete doživeti osećaj nezadovoljstva, praznine, gorčine, besmisla i melanholije. Zato je od suštinskog značaja da prihvatite i integrišete oba arhetipa u svoj svesni život.

Ključno je da budete iskreni i objektivni prema sebi i da priznate koji je od ova dva arhetipa manje, a koji više prisutan u vašem životu.

Kada to ustanovite, onda treba da se potrudite da u životu primenite više pozitivnih osobina onog arhetipa koji vam nedostaje. Na taj način će se osobine preterano razvijenog arhetipa smanjivati i doći će do ravnoteže između njih.

Otkrijte skriveni deo psihe

Naša Mindberg aplikacija nudi jedinstveni test ličnosti koji baca svetlo na skrivene dubine vaše psihe. Sa našom aplikacijom ćete:

 • Dobiti pristup mapi vaše nesvesne psihe
 • Otkriti skrivena značenja svojih snova
 • Saznati više o svrsi vaših odnosa
 • Pronaći dnevne i godišnje smernice za život
 • Doći do rešenja za izazovne situacije
Share this post:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *